Oralna hirurgija.

Oralna hirurgija

Najčešći oralno hirurški zahvati su uobičajeno i komplikovano vađenje zuba, impaktiranih (neizraslih) i retiniranih umnjaka, resekcija(apikotomija) korijena te vađenje zaostalih i slomljenih korijenova zuba.

Oralna hirurgija obuhvata i hirurgiju desni, rekonstrukciju estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine. U novije vrijeme oralna hirurgija obuhvata sve više dentalne implantate koji se smatraju vrhuncem stomatologije. Umnjaci Pacijenti često nisu ni svjesni umnjaka u ustima jer ne smetaju i ne bole. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati perikoronitis odnosno upalu zubnog mesa. Ponekad je dovoljno samo čišćenje ali ako se proces zakomplikuje potrebno je hirurško vađenje zuba.

Resekcija (apicotomija) korijena U slučaju neuspjelog liječenja zubnog korijena (endodoncije) pri sanaciji hroničnog granuloma preporučuje se resekcija ili odstranjivanje vrha korijena zuba. Nakon uklanjanja vrha korijena zuba, puni se kanal i na taj način se potpuno zatvara. Punjenje se najčešće vrši kroz krunu zuba, a u nekim slučajevima, i preko vrha skraćenog korijena zuba. Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću. Mogu se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna, obraz...).

U vilicama dva tipa cista se najčešće pojavljuju, to su radikularne ciste(zubne ciste na vrhu korjena) i folikularne ciste. Zubne ciste u najvećem broju slučajeva počinju da rastu bez simptoma, dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospiju u stanje akutne infekcije. Kako rastu, ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susjedne zdrave zube, prodrijeti u susjedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije. Hirurškim putem uklanjamo cijelu cistu ili samo njen dio.

Augmentacija - Da biste dobili kvalitetnu i dugotrajnu nadoknadu,bilo implantatnu ili konvencionalnu protetsku,kvalitet kosti mora biti adekvatan toj nadoknadi.

Nadogradnja kosti (kostani graft) je postupak ponovnog kreiranja izgubljene kosti pomocu mješavine sopstvene i vještačke kosti, i za cilj ima kompletnu koštanu restauraciju. Sinus lift Sinus lift je hirurška intervencija kojom se podiže pod sinusne šupljine radi dobijanja dovoljne količine kosti za ugradnju implantata. Ovaj zahvat se radi u situacijama gde ne postoji mogućnost ugradnje implantata na klasičan način. Zahtjeva rad u sterilnim uslovima i to je jedna od kompleksnijih intervencija u stomatologiji.

Lokacija.

Naša lokacija!

Jevrejska 58, Banja Luka

(kod Ekonomske škole)

051/961-200
065/808-808 (Viber)
065/808-808 (WhatsApp)

Lokacija na mapi

Poruka.

Ukažite nam povjerenje a mi ćemo Vam vratiti zdrav i lijep osmijeh!

Kontaktirajte nas

Kontakt informacije

Jevrejska 58
(kod Ekonomske škole)
78000 Banjaluka
Bosna i Hercegovina

drstajcic@gmail.com

051/961-200
065/577-424
065/808-808 (Viber)
065/808-808 (WhatsApp)

Radno vrijeme

Pon-pet:
od 09-19h

Subota:
od 09-13h